Security by Sweden

Latest posts

Vad är IdP?

Identity Provider (IdP) är en tjänst eller system som ansvarar för att autentisera användare och hantera deras identiteter. IdP tillhandahåller en centraliserad autentiseringstjänst som används av olika applikationer och tjänster för att verifiera användares identiteter.


Hur fungerar en IdP?

IdP-processen omfattar flera steg:

  1. Autentiseringsbegäran: En användare försöker logga in på en applikation (Service Provider).
  2. Inloggningssida: Användaren omdirigeras till IdP inloggningssida.
  3. Verifiering: IdP verifierar användarens autentiseringsuppgifter, såsom användarnamn och lösenord, och eventuellt ytterligare säkerhetsåtgärder som multifaktorautentisering.
  4. Token utgivning: Om autentiseringen är framgångsrik, utfärdar IdP en säker token som bekräftar användarens identitet.
  5. Tillgång: Applikationen använder token för att bevilja användaren åtkomst.


Fördelar med en IdP

  • Centraliserad autentisering: Ger en enda punkt för autentisering, vilket förenklar hanteringen av användaridentiteter.
  • Förbättrad säkerhet: Möjliggör användning av avancerade säkerhetsåtgärder som multifaktorautentisering och övervakning av inloggningsaktiviteter.
  • Enkelhet för användare: Användare behöver bara logga in en gång för att få åtkomst till flera applikationer och tjänster.


Exempel på IdP

  • Microsoft Entra ID: Tidigare känt som Azure Active Directory, används för att hantera identiteter och åtkomst för Microsofts molntjänster och applikationer.
  • Google Identity Platform: Hanterar inloggning och autentisering för Googles tjänster.
  • PhenixID: Används av många företag inom offentlig sektor för att hantera användaridentiteter och autentisering.



En Identity Provider är en avgörande komponent i moderna IT-miljöer, som säkerställer att användare kan autentiseras på ett säkert och effektivt sätt. Genom att centralisera autentiseringen underlättar IdP hanteringen av användaridentiteter och förbättrar både säkerheten och användarupplevelsen.



© 2024 PhenixID AB. All Rights Reserved.